lørdag den 28. juli 2012

Årets sommeruge!

Da vejre nu endelig er godt har jeg sikret mig at alle de ting man skal nå i løbet af en sommer, typisk 2 måneder, er blevet gjort i løbet af den éne uge vi havde sommer i år.

Jeg skiftede til neglelakken fra Essi "Cute as a Button", og åd et ton sunlollyer med mynte/lime smag.


Jeg bagte en tærte!


Jeg LØB en tur i varmen... efter at alle isene og tærten gav mig dårlig samvittighed.


Jeg tog på Louisiana og nød udsigten over Øresund fra deres have, rullede ned af deres bakker, og gik en tur på værket 'Self Passage'.


Jeg var ude og bade i Øresund, og læse i en bog på mit håndklæde imens jeg tørrede.


Og jeg spiste mere kage på Serenity Cupcakes...

Jeg har også fået udgivet min første anmeldelse på kuturforunge.dk, hygget i Kongens have og drukket en masse drinks og rosévin... men det vil jeg over lade til jeres fantasi...

Alt i alt en god sommeruge.

Hvad har I nået på årets sommeruge?

torsdag den 26. juli 2012

Nu som real life anmelder! (på prøve)

God morgen derude!

For lidt over en måned siden blev jeg kontaktet af Peter fra 'Kultur For Unge', som spurgte om jeg ville prøve kræfter som anmelder. Jeg sagde ja tak med det samme, og dansede en lille dans af glæde... og damen i vinduet overfor så det -_-'

En lille uge senere ankom disse så:



Siden har jeg læst Dværgen fra Normandiet af Lars-Henrik Olsen (og elsket det), og skrevet en semi professionel anmeldelse af den, efter den opskrift 'Kultur For Unge' bruger.

Og her kan du så finde den => Dværgen fra Normandiet

Hvad der er vigtigst at nævne, er at Peter virkelig var en stor hjælp!
Han ændrede min tekst, så den var forståelig, let læselig, grammatisk korrekt og stavefejls fri... Hvilket har været en stor opgave, kan jeg godt afsløre. (Og så gav han også lige et par gratis lektioner i det hele, som I måske også vil få glæde af her;)

SÅ SÆRLIG TAK TIL PETER!!!! 

tirsdag den 24. juli 2012

Opskriften på sommerferiehygge!

Ja, jeg ved godt at man ikke skal røre sine rabarber i juli... men de var ved at dræbe purløgen! og det er jo også lidt koldt for en juli måned... og jeg kan afsløre at rabarberne var gode og ikke tørre og seje, som de ellers plejer at være i juli... så her kommer der en opskrift på rabarbertærte med marengs og et billede frisk fra moders have:


Mørdej:
150 g mel
50 g sukker
2 tsk vaniljesukker
1 æg
100 g smør

Æltes, trykkes ud i en tærteform, og bages i 20 min ved 200 C

ca 700 g rabarber skyldes, snittes og koges i lidt vand og med sukker og vaniljesukker efter smag, til de er møre.
Så sies saften fra (som faktisk er rabarbersaft og kan blandes med lidt vand og drikkes koldt til kagen... du får ca. to glas saft her) og rabarbergrøden fordeles på bunden.

Marengs:
2 æggehvider
100 g sukker
2 tsk vaniljesukker

Pisk æggehviderne stive med halvdelen af sukkeret og vend resten og vaniljesukkeret i. Fordel marengsen på tærten.

Drys med kokosmel.

Bag ved 170 C i 20 min.

Og lad den køle før du skære i den... også selvom du bare har lyst til at finde en ske frem og gå i gang ;)

Jeg synes at det er lækkert med lidt creme fraiche til, men vaniljeis eller bare au natural er også mums!

Bon appetit!

fredag den 20. juli 2012

Uden mad og drikke, duer helten ikke... eller læseren ;)

I går var jeg på bogshopping i centrum, og så har jeg en ting med at jeg skal have frokost på Skildpadden bagefter.


Jeg har nævnt Skildpadden før under mit indslag om Gråbrødre Torv, men nu får den lige sit eget.

Hvis du svinger studiekortet i kælderen, kan du for 86 kr (96 kr uden studiekort) få en lækker sandwich, fri salatbar og noget at drikke. Det foregår sådan at du vælger fra dagens brødkurv, fra dagens pølser og en type ost, så vælger du noget at drikke, og så tager du din kurv med til salatbuffeen og fylder din sandwich med hvad du vil have... og hvis du er mere sulten kan du gå tilbage efter mere salat ;)

Intet billede af maden, da jeg måtte vente ret læge på at området foran mig var frit til et billede ;)

Hvis vejret nu var godt, kunne man have sat sig ud ved deres borde på Gråbrødre Torv.... men det var det ikke... og faktisk er der også meget huggeligt indenfor med grønt og træskildpadder på væggene.... men når nu det er sommer drømmer jeg jo om det vilde udeliv... hvilket ikke sker så længe det regner.

God weekend!

onsdag den 18. juli 2012

Dårligt vejr burde altid => god kage!

Syntes at jeg trængte til lidt opmuntring i dag efter alt det regn og blæst, så jeg tog paraplyen og bogen med lidt ned af min gade til Cafe Kleist Kaffe i nr 12 på Frederiksberg Allé.

De har de bedste kager i byen, som alle er helt hjemmelavede, og da jeg er vild med cheesecake og chokolade, blev jeg helt glad igen, da jeg så at de havde kombineret de to ting for mig (indsæt saligt smil), og lavet et lille lag solbærgele på toppen for at give lidt friskhed.


De laver også et super lækkert urteafkog, med frisk mynte, citron og ingefær, hvortil du får en skål honning, så du selv kan søde den.

Som du kan se på billedet er cafeen indrettet med spiseborde i teak og mitch matchede stole, hvilket giver den et hjemmeligt præg. Betjenningen er altid i top, og musikken er tilpas afdæmpet, til at den er god at læse til.

Hvis der var varmt og solrigt udenfor, har de også borde og stole til omkring 20 mennesker, med lidt god vilje, foran cafeen, men det synes jeg er for koldt nu....

Kleist er et godt sted at nyde en kage til sin bog... eller med en ven? og deres kaffe er også ret god kan jeg afsløre.. Måske ses vi der nede?

torsdag den 12. juli 2012

En bog om magten-i-en-bog.

Under 2. verdenskrig forbød Nazisterne alle andre medier end dem de selv godkendte....

...alle forbudte medier blev brændt.


Det var for at få magt over ordene....

...en form for hjernevask af folket, hvor de kun fik de ord der ikke såede tvivl om missionen....

For hvordan kan det være sort hvis alle andre siger at det er rødt?


Og hvis der først blev sået tvivl.... ville det måske vokse sig større?... Måske slå rødder til et oprør?

Dette er emnet i Bogtyven af Markus Zusak, og nu den er genlæst er jeg præsis lige så overvældet som første gang jeg læste den for et par år siden.


Døden havde særligt travlt under 2. verdenskrig, og det er ham der har samlet en lillebog op på en af sine jobs som en pige har smidt fra sig, og nu fortæller hvad han har læst. Det er en bog om hendes nye liv i en rigtig tysk plejefamilie, som hun er anbragt hos fordi hendes forældre var kommunister.
Da hun ankommer kan hun ikke læse, selvom hun er en stor pige, men så ankommer en jøde en nat til huset for at leve i skjul i kælderen, og han lære hende ordene, og giver hende en umættelig appetit på bøgerne, og hvad de kan fortælle hende om den verden hun lever i, men ikke føler sig en del af.
Men nu er det jødens ord der får magt over hende. Han skriver historier til hende som hun kan læse, og nazisternes grund til censur holder stik.

Bogtyven er skrevet på en så dragende måde, at man ikke kan andet end læse til den er slut!

De små illustrationer og fremhævede punkter i teksten er ikke forstyrrende, men så godt integreret at effekten er uforlignelig
Særligt elsker jeg Jødens naivistiske billedbøger, som jeg nogen gange slår op og læser som selvstændige værker.


Husk at have kleenex i nærheden!

Jeg blev flere gange rørt til tåre (læs: brød hulkene sammen).

Dette er en must read book!

tirsdag den 10. juli 2012

Snup et glas til din bog på Gråbrødre torv!

Her et uge gammelt billede... men stadig en anbefaling!


Gråbrødre torv er et super hyggeligt sted med et roligt men rigt cafeliv, hvor jeg kan anbefale at slå sig ned. Du kan enten medbringe noget og placere dig på bænkene i midten, eller du kan vælge et af udskænknings stederne på pladsen og snuppe et lille glas til. (Jeg selv er glad for Skildpadden)

God Fornøjelse!

lørdag den 7. juli 2012

Et rigtigt eventyr.

Læser du som mig også højt for nogen?  Eller trænger du bare til et godt gammeldags eventyr?

Så skal du læse:


Antal side: 270
udgivet år: 2003

Jeg var selv teenager da jeg gav mig i kast med den her første gang, men så fik jeg en lille søster, og i dåbsgave fik hun den af mig...

Sidste år blev hun så stor nok til at vi kunne læse den...
Og det gjorde vi...
Hun var helt fortabt i den, og mange aftner kom hun alt for sent i seng fordi ingen af os kunne stoppe.

Eventyret om Despero, er et alternativt eventyr, om en mus der læser bøgerne i stedet for at spise dem, og som oplyst individ ikke er bange. Det er de andre mus tilgengæld da de ikke kender til andet end deres egen gøren og laden, og af frygt for det som er anderledes, dømmer de andre mus ham til døden, ved at han skal smides i fangehullet som rotternes middag. Men Despero er forelsket i den smukke menneske prinsesse Ært, som har set på ham med sit smilende ansigt, og han har besluttet at han vil være hendes ridder.
Nede i fangehullet er der en rotte ved navn Clairobscur, som i sin besættelse af lys engang begav sig op af fangehullet, hvor han fulgte lyden af glæde og duften af suppe fra tronsalen, faldt ned i dronningens suppe fra en lysekrone, så hun fik den galt i halsen og døde. Prinsesse Ært kiggede derfor med had på Clairobscur, og han blev så ked af det, at han også blev opfyldt af had. Obscure vil nu vælte prinsesse Ært og hendes far, og selv være konge oppe i lyset, men Despero høre planen, og vil komme sin prinsesse til undsætning.

Hele historien er utroligt bevægende, og man kommer hele følelses spektret igennem undervejs. Billederne er fantastiske...


...Og selv her et helt år senere laver min søster stadig referencer til værket og betegner alle rotter som Obscure.
Den er også fuld af samtale emner og stof til eftertanke, f.eks. om det at acceptere dem der er anderledes....

Jeg synes godt, at man kan forsvare, at læse denne bog som voksen uden børn ved sin side ;)

onsdag den 4. juli 2012

Et velduftende læsested!

Landbrughøjskolens have på Frederiksberg er endnu et åndehul her i byen. Haven er egentlig tiltænkt lidt samme nytte som Botaniske have, altså et studie sted til de botanik studerende, men som Botaniske have er den er åben for alle.

Også deres Rosenhave hvor jeg ynder at nyde den parfumerede stilhed på de lækre bænke.


Der er mange der som mig finder vej til disse bænke når vejret et til det, og jeg havde lidt lyst til at tage et billede i den anden retning, så I kunne se hvordan alle bænke var optaget af folk med bøger (jeg tog benene ned lige efter at billedet var taget), men jeg turde ikke -_-'

Drikkevare kan hentes to-go i den elev-drevne cafe i drivhuset, på den anden side af vejen der går langs rosenhaven.

tirsdag den 3. juli 2012

En lille brevroman til din kulturelle side?


Jeg følte mig pludselig enormt højkulturel i går aftes, og en trang til at læse et Sturm und Drang drama med ødipale undertoner meldte sig som et lyn fra en klar himmel.


Da der ikke er så mange der lige ved hvad Sturm und Drang genren er, vil jeg da lige ridse det op. Sturm betyder at storme og drang betyder trang, trængsel eller længsel og at trænge på, dvs. det er ord som indikerer heftighed, voldsom bevægelse og oprør. Og det er, helt firkantet sat op, en meget god beskrivelse af bøgerne i den genre.


Det var i 1770ernes tyskland, og en lille gruppe mænd havde læst Rousseaus, og var som de gudfrygtige personager de var, nået frem til at det der med at det rene naturlige barn som gud skabte, det var da bare så rigtigt, og at al kulturel indflydelse er fordærvende, det var der måske noget om. Ja, og så tog de det bare lige skridtet videre og lod det indbefatte alle guds værker… især naturen…



Johann Wolfgang von Goethe var en af hovedpersonerne i genren, og det er et af hans værker som står og fylder på min reol.



Den unge Werthers Lidelser har alt det jeg elsker ved genren, selvhøjtideligheden, en egocentreret hovedperson der er helt i sine følelsers vold, og en kæmpe stor litterær pil, bøjet i neon, der blinker og peger på Ødipus.


Jeg havde en fest…


Werther er en belæst mand, der har opbygget en fascination for de gamle græske tragedier, og nu er flyttet alene på landet for at bo i fredfyldte naturlige omgivelser. Her møder han Lotte som fra første beskrivelse fremstår ubeskriveligt smuk og med en klassisk moderlig personlighed. To træk der virker så dragende på Werther, at han bliver besat af hende. Men hun er forlovet med Albert, som hun elsker, og selvom hun ikke er imod Werther, vil hun alligevel ikke forlade Albert… Herefter følger 100 sider med Werthers frustrationer og forsøg på at vinde Lotte alligevel.




” 21 august
Forgæves strækker jeg mine arme ud efter hende om morgenen, naar jeg dukker op af tunge drømme, forgæves søger jeg hende om natten i min seng, naar en lykkelig, uskyldig drøm har narret mig til at tro, at jeg sad ved siden af i engen og holdt hende i haanden og dækkede den med tusinde kys. Ak, naar jeg endnu halvt i søvnens svimmelhed famler ud efter hende og vaagner ved det – en strøm af taarer bryder da ud af mit beklemte hjerte, og utrøstelig græder jeg en dyster fremtid i møde.”




Jeg tror ikke at det var Goethes mening at Den unge Werthers lidelser skulle være et satirisk værk, men som læser i det 21århundrede, havde jeg svært ved at se det som andet.


Den er skrevet som brevroman og det er selvfølgelig Werther der er skribenten. Hvis man har det i mente, går det virkelig op for en hvor usympatisk Werther er, når han igennem 142 siders breve kun gider adressere enkelte af dem, og aldrig vise bare en lille smule interesse for den ven han skriver til.


Alligevel blev jeg ikke på noget tidspunkt træt af Werther, tværtom begyndte jeg at sympatiserer lidt med ham på et tidspunkt, og blev en smule antipartisk mod Albert, trods det at han er en virkelig flink og fornuftig fyr.


På klassisk vis i romantismen er der tale om et følelser vs. fornuft drama, og du må jo læse bogen, for at opdage hvem der vinder… Jeg var i hvert fald underholdt igennem hele bogen, undtagen da han begynder at reciterer poesi til sidst, der måtte jeg lige springe lidt.


ADVARSEL OM PLOTAFSLØRING!!!


Bogen blev helt kult på sin tid, hvilket også viser at den ikke var satirisk opfattet i slutningen af 17hundredetallet, og rygtet gik at de unge prøvede at efterleve Werthers stil, ved at klæde sig som ham, og overgive sig til deres følelser magt. Og hvis de blev forhindret i at udleve deres lyster, klædte de sig efter sigende som beskrevet sidst i bogen, satte sig ved et bord med en opslået bog, og skød sig selv… helt i Werthers ånd…


Disse rygter er dog aldrig blevet bekræftet, men de var nok til at bogen blev forbudt i en lang periode.



Enjoy!